Το σύγχρονο εθνόσημο της Ελλάδος και η ιστορία του

Αυτό είναι το εθνόσημο της πατρίδας μας από το 1974.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς έγινε η επιλογή του και ποιος το φιλοτέχνησε;
Ποια είναι η σημειολογία του;
Το δάφνινο στεφάνι που αποτελεί και σύμβολο της ειρήνης, έχει κυκλικό σχήμα , που συμβολίζει την τελειότητα . Τα αειθαλή φύλλα της δάφνης συμβολίζουν την αιωνιότητα και την αθανασία.
Το δάφνινο στεφάνι ως σύμβολο εξουσίας στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους γενικά, αποτελούσε σύμβολο της αναγνωρισμένης επιτυχίας, της υψηλής απόδοσης, της νίκης, της φήμης και της ιεροσύνης


΄Ηταν 22 Μαρτίου του 1975 όταν τρεις μορφές των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, περνούσαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου συνοδευόμενοι από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου για να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της χώρας, Κωνσταντίνο Καραμανλή το νέο έμβλημα της Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέθεσε σε καλλιτεχνική επιτροπή η οποία αποτελούνταν από τρεις κορυφαίους εικαστικούς, τον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη, τον γλύπτη Γιάννη Παππά και τον χαράκτη και ζωγράφο Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο (όλοι τους καθηγητές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) την εξεύρεση του νέου μας εθνικού συμβόλου.
Μετά από συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παναγιώτης Λαμπρίας, πολιτικοί και εικαστικοί κατέληξαν στο σημερινό εθνόσημο που είναι παραλλαγή του θυρεού της δημοκρατίας του 1924. Την τελική του διαμόρφωση ανέλαβε να πραγματοποιήσει το μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος και έκτοτε το εθνόσημο μας συνοδεύει στην ταυτότητα και το διαβατήριο μας, στα περισσότερα δημόσια έγγραφα και σφραγίδες, στις στολές των στρατιωτικών και στα προξενικά κτήρια.
Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος που το αποτύπωσε είναι ο “γνωστός άγνωστος” καθώς όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με έργα του αλλά δεν γνωρίζαμε ότι είναι δικά του. Πολύ απλά ο Γραμματόπουλος είναι ο άνθρωπος που φιλοτέχνησε το πλέον διάσημο αλφαβητάρι, “Τα καλά παιδιά” με την Λόλα (πάντα ήταν απορία μου ποιός είχε κάνει την τόσο επιτυχημένη εκείνη εικονογράφηση), ενώ δημιούργημά του ήταν και οι εμψυχωτικές αφίσες στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο με τις Ελληνίδες της Πίνδου, και τον Έλληνα στρατιώτη με εφ'όπλου λόγχη. 

 Η ιστορία του εθνόσημου 



 Και ένας αυτοσχέδιος θυρεός:

https://proscholika.blogspot.com/2019/03/blog-post_18.html

Σχόλια