Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης



Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α' του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης.

 Ο Κωνσταντίνος έχει ιστορικά αναφερθεί ως ο «Πρώτος Χριστιανός Αυτοκράτορας». Συνεκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο κατά την οποία θεσπίστηκε το Σύμβολο της Πίστεως και γενικά προώθησε έντονα τη χριστιανική πίστη.

Από το όνομά του ονομάστηκε η πόλη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.

Η Αγία Ελένη ή Ελένη της Κωνσταντινουπόλεως, ήταν αυτοκράτειρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Καταγόταν από εύπορη τάξη, ήταν Ελληνίδα Μικρασιάτισσα, με καταγωγή από την Ελληνική πόλη Δρέπανο στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας και έγινε σύζυγος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνστάντιου Χλωρού.

Ο  Κωνσταντίνος Χλωρός έγινε Καίσαρας από τον Διοκλητιανό, όταν ο Κωνσταντίνος ήταν 5 ετών, και τότε ο σύζυγός της  αναγκάσθηκε να την απομακρύνει, για να συζευχθεί τη Θεοδώρα, θετή κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, και να έχει έτσι το συγγενικό εκείνο δεσμό, ο οποίος θα εξασφάλιζε τη στερεότητα του Διοκλητιανού τετραρχικού συστήματος. Ο Μέγας Κωνσταντίνος τιμούσε όμως ιδιαίτερα τη μητέρα του και της απένειμε τον τίτλο της Αυγούστης, ενώ έθεσε τη μορφή της στα νομίσματα της εποχής.












 

Σχόλια