Από το σιτάρι στο ψωμί

 


Οι κόκκοι του σιταριού  (σπόροι) σπέρνονται στο έδαφος και αφού  βλασταίνουν ,  μετά δίνουν στάχυα. 

Τα στάχυα κόβονται και αλωνίζονται με θεριζοαλωνιστική μηχανή και στη συνέχεια στο μύλο θρυμματίζονται οι κόκκοι για να ληφθεί αλεύρι . 

Ο φούρναρης φτιάχνει ζύμη ψωμιού με αλεύρι.

Για να φτιάξει τη ζύμη του, ο φούρναρης ανακατεύει αλεύρι, μαγιά, αλάτι και νερό στο ζυμωτήρι του. 

Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει χάρη στη μαγιά , ο φούρναρης της δίνει το σχήμα μπαγκέτας ή καρβελιού και την ψήνει.

 



ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

Σχόλια