Φρούτα του Φθινοπώρου - Λωτός


Ο λωτός ή κακί, όπως το ονομάζουν οι Ιάπωνες, είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από την Ιαπωνία και είναι πολύ εντυπωσιακό όταν ωριμάσει. Το όνομά του σημαίνει «τροφή των θεών». Μοιάζει με μεγάλη πορτοκαλί ντομάτα, αλλά έχει έναν ανοιχτό κάλυκα καφέ χρώματος και διάφανη φλούδα που δεν τρώγεται. Όταν ο λωτός είναι ώριμος, έχει πολύ γλυκιά μελωμένη σάρκα. Όταν όμως είναι άγουρος δεν τρώγονται, γιατί είναι πολύ ξινός και στυφός.

Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Όταν ωριμάσει ο καρπός, είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ και η Χώρα των Λωτοφάγων
Αφού έπεσε η πόλη του Πριάµου και τέλειωσε ο δεκάχρονος Τρωικός πόλεµος, ξεκίνησαν τα πλοία των Αχαιών, για να γυρίσουν στην πατρίδα. Όµως οι θεοί του Ολύµπου ήτανε θυµωµένοι, γιατί µέσα στην Τροία οι Αχαιοί έκαψαν τους ναούς τους. Γι’ αυτό τους έστειλαν ανέµους δυνατούς κι άγρια θαλασσοταραχή, για να δυσκολέψουν το ταξίδι τους. Όλοι όµως γύρισαν γρήγορα στα σπίτια τους. Μόνο ο Οδυσσέας, ο πολυµήχανος βασιλιάς απ’ την Ιθάκη, περιπλανήθηκε δέκα ολόκληρα χρόνια σε θάλασσες και σε χώρες µακρινές και πέρασε πολλές ταλαιπωρίες, ώσπου να φτάσει στην Ιθάκη, την πατρίδα του. Τις περιπέτειες του Οδυσσέα µέχρι την επιστροφή του στην Ιθάκη µάς τις λέει ο Όµηρος στο έργο του «Οδύσσεια».

Σ αυτό το περιπετειώδες ταξίδι της επιστροφής ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του βρέθηκε κοντά στην Αφρική . Έτσι έφτασαν στη χώρα των Λωτοφάγων. 
Βγήκανε στη στεριά κι ο Οδυσσέας έστειλε τρεις απ’ τους συντρόφους του να δουν τι άνθρωποι ζούσαν σ’ αυτή τη χώρα.
 Οι σύντροφοί του πήγαν κι όταν συνάντησαν τους Λωτοφάγους, εκείνοι τους έδωσαν να φάνε λωτούς, που ήταν φρούτα µαγεµένα! Αµέσως ξέχασαν πατρίδα και συντρόφους και δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί. 
Ανήσυχος ο Οδυσσέας πήγε να τους βρει. Τους πήρε µε το ζόρι κι αµέσως διέταξε τα καράβια να σαλπάρουν.








Εικαστικά:
Αγγεία με την αναπαράσταση της φυγής από την χώρα των Λωτοφάγων



Επίσης:
ΡΟΔΙ και ΑΧΛΑΔΙ
https://proscholika.blogspot.com/2019/10/blog-post_41.html


ΣΤΑΦΥΛΙ

https://proscholika.blogspot.com/2019/10/blog-post_10.html


https://proscholika.blogspot.com/2019/10/blog-post.html

ΜΗΛΟ
https://proscholika.blogspot.com/2019/10/blog-post_8.html

Σχόλια