16 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα διατροφής

Ομαδική εργασία ολοήμερου τμήματος:
Διαχωρίζουμε τα υγιεινά από τα ανθυγιεινά τρόφιμα:


Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού («World Food Day») γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας  του ΟΗΕ.
Για το έτος 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Παράλληλα, 670 εκατομμύρια ενήλικες και 120 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 – 19 ετών υποφέρουν από παχυσαρκία.
Απλές λύσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής αποτελούν οι παρακάτω :
  • Επιλογή τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι εποχικά και από τοπικούς παραγωγούς σε μια προσπάθεια στήριξης της βιοποικιλότητας.
  • Ένταξη στο ημερήσιο διαιτολόγιο περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών, τα οποία συνάδουν με το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής.
  • Επιλογή τροφίμων που είναι σύμφωνα με το πρότυπο της παραδοσιακής μας διατροφής και σε χώρους μαζικής εστίασης. Ζητήστε, επίσης, λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας και την αποφυγή προσθήκης αλατιού σε σαλάτες και ορεκτικά.
  • Ανάγνωση του Πίνακα Διατροφικής Δήλωσης στις ετικέτες των μεταποιημένων τροφίμων και επιλογή εκείνων τα οποία είναι χαμηλότερα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
  • Σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα και ασφαλή, καθώς και να μειωθεί η σπατάλη αυτών. 















Σχόλια