Η κυρά Σαρακοστή και οι συμβολισμοί της στον Χριστιανικό κόσμο

Noμιζετε ότι το έθιμο της κατασκευής της κυράς Σαρακοστής
το είχαν μόνο οι προγιαγιάδες μας; 
Και ήταν δική τους επινόηση;
Ή ότι είναι συμπτωματικό που το έθιμο απαντάται εντονότερα στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά όπου είχαν δυτικούς κατακτητές;




Στον πίνακα αυτό απεικονίζεται η μάχη μεταξύ του Don Carnal και της Doña Cuaresma , κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον βασιλιά Καρνάβαλο και την κυρα Σαρακοστή.

Είναι η μάχη που γίνεται μέσα μας , κάπου εκεί στην καθαρά Δευτέρα, ανάμεσα στις διασκεδάσεις και την χαλαρότητα που βιώσαμε σύμφωνα με τις επιταγές των εθίμων του Καρναβαλιού,από την μια μεριά, και της εγκράτειας, του στοχασμού και της γαλήνης που απαιτεί η περίοδος της Σαρακοστής. 
Ο βασιλιάς καρνάβαλος: Εχει τις ρίζες του στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, και συγκεκριμένα στις βακχικές τελετές καθώς και στους ρωμαϊκούς χρόνους που ονομάζονταν Saturnalias (βλ και  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%B1,
Οι άνθρωποι παραδίδονται στις υπερβολές και τις απολαύσεις του "κρέατος"Πλήρης, ευχάριστη και αχαλίνωτη ζωή στην οποία τα χαμηλότερα πάθη και αδυναμίες είχαν μια θέση χωρίς κανένα φίλτρο.

Η κυρά Σαρακοστή: Θυμίζει στους ανθρώπους ότι οφείλουν  την υπακοή,  και τον σεβασμό με νηστεία, αποχή, δικαιοσύνη και καθαρότητα.

Πίνακας: Λάδι . 118 εκατοστά ύψος κατά 164 πλάτος. Έτος 1559. Ο Pieter Brueghel ο Γέροντας ζωγραφίζει το Het Gevecht tussen Carnival en Vasten.  Ο αγώνας μεταξύ Don Carnal και Doña Cuaresma.

Και τώρα οι διαφορές του εθίμου της εφτάποδης Σαρακοστής (ο όρος καταχρηστικά δικός μου) ανάμεσα σε καθολικούς και ορθόδοξους λαούς:
Το έθιμο όπως είναι στην Ελλάδα:
https://tvf.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AC-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE-%CE%AD%CE%B8%CE%B9%CE%BC/

Η Ελληνίδα Κυρά Σαρακοστή έχει νησιώτικη περιβολή, όχι τυχαία όπως ανέφερα στην αρχή.

Τα χέρια της είναι σταυρωμένα, γιατί προσεύχεται αλλά και προς ένδειξη εγκράτειας και σεβασμού.
 Δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και δεν παρασύρεται  σε πολυλογία (ούτε ακόμη και σε κουτσομπολιά ή άσχημες κουβέντες).




Η doña cuaresma  ή αλλιώς vellaquaresma :



Στα σχολειά , οι μικροί μαθητές κάθε χρόνο κάνουν την κατασκευή αυτή.




Η Παλιά Σαρακοστή (όπως λέγεται)  έχει την μορφή μιας ηλικιωμένης γυναίκας με επτά πόδια που χάνει από ένα την κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής. 
Είναι ένα είδος ημερολογίου που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του χρόνου στις επτά εβδομάδες  νηστείας.

 Στα χέρια της κρατάει ένα μπακαλιάρο και μια σχάρα. Είχε την ευθύνη να εξασφαλίζει ότι τα παιδιά έτρωγαν ψάρια για τη Σαρακοστή.
 Κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών ημερών, ο καρναβαλικός βασιλιάς και η  donna  cuaresma διεξάγουν έναν αγώνα.
 Η Παλιά Σαρακοστή έχει μόλις κερδίσει και οι νόμοι του βασιλιά καρνάβαλου εγκαταλείπονται: δεξιώσεις, περίεργες αμφιέσεις και διαταραχές δίνουν τη θέση τους στη νηστεία, την τάξη και την ηρεμία. 
Σύμφωνα με την παράδοση, τα άφθονα τρόφιμα αντικαθίστανται από ένα καθεστώς σούπας με λάδι, λαχανικά και  νερό. Μόνο τις Κυριακές επιτρέπεται ψάρι. 
Γι 'αυτό το λόγο, κρατάει το ψάρι, την σχάρα και τα λαχανικά.

Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.auladeelena.com/2015/04/jaia-corema-hasta-el-ano-que-viene.html?m=1

 Η quaresma όπως απεικονίστηκε , και χιουμοριστικά, 
σε πίνακες από νεότερους ζωγράφους:

Για να μην κουράζεται τόσο πολύ, η βέσπα είναι μια βολική λύση...

Καλή μας Σαρακοστή!


Σχόλια