Γενάρης ο Μεσοχείμωνας!



Ιανουάριος

Ο πρώτος μήνας του χρόνου σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος, την είσοδο και την έξοδο. Το όνομά του προέρχεται από τον θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus). Ο Ιανός ήταν θεός με δύο πρόσωπα, τα οποία κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, μπροστά στο νέο χρόνο αλλά και πίσω στον προηγούμενο.
Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως το Γενάρης επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, και Μεσοχείμωνας επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα, όπως δηλώνει και η παροιμία «ως τα’ Αϊ-Γιαννιού, τρυγόνα, είναι η φούρια του χειμώνα». 
Είναι επίσης και ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι: «Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει». Ονομάζεται και Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας ή Μεγαλομηνάς γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους και σε αντιδιαστολή με τον Φεβρουάριο, που είναι «κουτσός» (Κουτσοφλέβαρος). 
Οι αλκυωνίδες ημέρες τού έχουν δώσει και την ονομασία «γελαστός», αλλά είναι επίσης γνωστός και ως «κλαδευτής»: «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μη γυρεύεις». Άλλη ονομασία του είναι Κρυαρίτης γιατί τον μήνα αυτόν οι θερμοκρασίες ειναι χαμηλές.
 Ο Ιανουάριος ονομάζεται επίσης Καλαντάρης.από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.



Φυλλάδιο εργασίας
Από ποιά ψηφία αποτελείται ο αριθμός 2019
Χρωμάτισέ τα!

Αναρωτήθηκαν ποτέ τα παιδιά γιατί δίνουμε ονόματα με αριθμούς σε κάθε έτος;
Ευκαιρία να το συζητήσουμε.





Σχόλια