Μπάντμιντον στο Νηπιαγωγείο!




Το αποφασίσαμε μετά από πρόσκληση του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΙΠΕ Ροδόπης, κυρίου Γιάννη Σιγούρου, ο οποίος μας ενημέρωσε. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της ΔΙ.Π.Ε  Ροδόπης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βadminton Θράκης.
Σκοπεύει σε μία πρώτη γνωριμία των μαθητών προσχολικής Εκπαίδευσης με το άθλημα (mini badminton) με στόχο την σωματική και ψυχική τους υγεία, στα πλαίσια της διδασκαλίας Αγωγής Υγείας, που προβλέπεται από σχετικές εγκυκλίους του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Το σεμινάριο έγινε από τον κύριο Μπάμπη Ιορδάνου, που είναι ομοσπονδιακός προπονητής Αντιπτέρισης για όλη την Θράκη και εθνικός  προπονητής για το παραμπάντμιντον.
Στον κύριο Ιορδάνου θέσαμε τις εξής ερωτήσεις:
Ερώτηση: Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς το Μπάνμιντον ;
Απάντηση: Μπορεί να ξεκινήσει από πέντε ετών, αλλά και σε οποιαδήποτε ηλικία.
Σχετ. https://shuttletime.bwfbadminton.com/

Ερ: Ποια είναι τα οφέλη;
Απ: Βελτιώνει τα αντανακλαστικά, ταχύτητα, κιναίσθηση, ισορροπία, ταχύτητα. Αναπτύσσει σύνθετες κινητικές δεξιότητες και είναι χαμηλός ο κίνδυνος τραυματισμού.
Είναι άθλημα βάσεως για την κολύμβηση και την ενόργανη γυμναστική.
Ερ: Πότε και πώς ήρθε το άθλημα στην Ελλάδα;
Απ: Στην Ελλάδα το άθλημα πρωτοεμφανίστηκε στην Κομοτηνή το 1988. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Στεπάν Παρτεμιάν συναντήθηκε στην πόλη Χάσκοβο της Βουλγαρίας, με τον τότε Ομοσπονδιακό Προπονητή και σημερινό πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Αντιπτέρισης της Βουλγαρίας Δρ. Πούζαντ Καζαμπιάν, ο οποίος του έδωσε τον πρώτο εξοπλισμό και τις απαραίτητες τεχνικές οδηγίες. Σύντομα δημιουργήθηκε ένας πυρήνας ατόμων στους οποίους η ιδέα του νέου αυτού αθλήματος φάνηκε ελκυστική. Η συμβολή του καθηγητή Φυσικής Αγωγής Παναγιώτη Αντωνίου ήταν καθοριστική, δημιουργώντας μια βάση για την ανάπτυξη του αθλήματος στην πόλη της Κομοτηνής, μέσα από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και αργότερα ιδρύοντας και αθλητικό σύλλογο.
Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα εξήντα ενεργές ομάδες αντιπτέρισης και  οι μισοί προπονητές ήταν φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θράκης.
Ερ: ΄Εχουμε διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο;
Απ: Ναι έχουμε επιτυχίες σε Βαλκανικό επίπεδο αλλά και σε πανευρωπαϊκό.
Επίσης συμμετοχή σε διεθνή τουρνουά της Ματίνας Σωτηρίου και του Ξάνθου Ηλία.
Ερ: Το μπάντμιντον είναι ολυμπιακό άθλημα;
Απ: Ναι είναι Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό άθλημα.
Ερ: Τι σχέση έχει με το τένις;
Απ: Μπάντμιντον και τένις έχουν διαφορετική φιλοσοφία και τεχνική.
Ερ: Πού μπορεί στην Κομοτηνή να ασχοληθεί κάποιος με αυτό;
Απ: Για τα παιδιά στο Μουσικό Γυμνάσιο, κάθε Δευτέρα , Τετάρτη και Παρασκευή ώρες 16.00 – 19.00   και του ενηλίκους στο ΤΕΦΑΑ κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 20.00 – 22.00.
Ερ: Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του αθλήματος στην Ελλάδα;
Απ: Ναι είμαι αισιόδοξος γιατί διαδίδεται μέσω της σχολικής εκπαίδευσης.
Υπάρχει το σχολικό πρωτάθλημα του ΥΠ.Π.Ε.Θ στο οποίο αυτοί που κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις, μοριοδοτούνται για την είσοδό τους στα Πανεπιστήμια.
                Ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την συνέντευξη!











Σχόλια