Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων


Η 13η Αυγούστου είναι μια μικρή γιορτή για το 10-12% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Σήμερα, λοιπόν, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων!

Σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη,

οι αριστερόχειρες είναι γενικά καλύτεροι από τους δεξιόχειρες στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και όσο πιο δύσκολο είναι το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η υπεροχή των αριστερόχειρων...





Η προτίμηση στο ένα χέρι ή στο άλλο θεωρείται από τη νευροεπιστήμη ότι αποτελεί εκδήλωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Οι αριστερόχειρες εμφανίζουν κατά μέσο όρο πιο ανεπτυγμένο δεξί ημισφαίριο εγκεφάλου, ενώ οι δεξιόχειρες πιο ανεπτυγμένο αριστερό ημισφαίριο.
Επομένως οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους περισσότερο. Αυτό είναι πιθανώς ο λόγος που έχουν πιο καινοτόμο τρόπο σκέψης, είναι πιο δημιουργικοί και με μεγαλύτερη κλίση προς την τέχνη, το χορό και τη μουσική.

Left-Handedness and Your Health

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;

Ένας τρόπος που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε το επικρατές χέρι του παιδιού είναι μέσα από την παρατήρηση του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η επικράτηση του ενός χεριού συνοδεύεται και από την επικράτηση του αντίστοιχου ποδιού, ματιού, αυτιού.

Μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την προτίμηση που έχει το παιδί μας είναι οι εξής:

- Προτρέπουμε το παιδί να κοιτάξει μέσα από την κλειδαρότρυπα, από ένα σωλήνα ή ένα μεγενθυτικό φακό

- Ζητάμε από το παιδί να βάλει το ρολόι στο αυτί του

- Ζητάμε από το παιδί να πετάξει μία μικρή μπάλα με το ένα χέρι

- Προσφέρουμε στο παιδί το αγαπημένο του γλύκισμα και παρατηρούμε ποιο χέρι χρησιμοποιεί για να το πάρει

- Βάζουμε το παιδί να κάνει κουτσό από τη μια άκρη του δωματίου στην άλλη

- Ζητάμε από το παιδί να ισορροπήσει στο ένα πόδι
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ελέγχεται η ποιότητα εκτέλεσης πράξεων από την αριστερή και δεξιά πλευρά του σώματος.

Τέλος, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι στο εμπόριο μπορούν να βρουν σχολικά είδη για αριστερόχειρους όπως μολύβια, τετράδια, χέρακες, ψαλίδια κλπ.

Σχόλια