Λαϊκό Θέατρο Σκιών στο Νηπιαγωγείο


Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ


 Ο Καραγκιόζης αγγίζει µικρούς και µεγάλους. Είναι µια ψυχαγωγία που προβληµατίζει. Συγκινεί µε το πνεύµα του, τη σάτιρα, την φαντασία, το χιούµορ. Αγγίζει ιδιαίτερα τα παιδιά που διαθέτουν πλούσια φαντασία, τα κάνει να σκέφτονται, να προβληµατίζονται, να κρίνουν, να µαθαίνουν διασκεδάζοντας.







 Το Θέατρο Σκιών, έχει τόσο παλιές ρίζες, που xάνονται στα βάθη των αιώνων, και οι πηγές δημιουργίας του είναι τόσο σκοτεινές, όσο σκοτεινή είναι και η σκιά.

Ο «Καραγκιόζης» ήρθε στην Ελλάδα το 1860 και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, ενώ αργότερα µεταφέρθηκε το θεατρικό αυτό είδος στην Αθήνα.

Ο Μίµαρος ήταν αυτός που έφτιαξε τα σκηνικά του Θεάτρου Σκιών όπως τα γνωρίζουµε σήµερα δηλαδή την καλύβα του Καραγκιόζη από την μια και το σεράι του Πασά απέναντι.

Μίµαρος ήταν το ψευδώνυµό του. Ο κόσµος τον φώναζε έτσι γιατί µπορούσε να µιµηθεί  µε τριάντα διαφορετικές φωνές. Το πραγµατικό του όνοµα ήταν Δηµήτριος Σαρντούνης. 






ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

Μέχρι το 1916, οι φιγούρες γίνονταν από λαµαρίνα ή χοντρό ντενεκέ. Τα κοµµάτια τα δένανε µε σπάγκο. Οι φιγούρες δεν είχανε πολλά σκαλίσµατα, παρά µόνο ένα στο πρόσωπο για µάτι.

Μετά οι καραγκιοζοπαίχτες άρχισαν να φτιάχνουν τις φιγούρες τους από χαρτόνι. Το χαρτόνι είναι πιο διαφανές στο πανί. Επίσης το χαρτόνι µπορεί να σκαλιστεί πιο εύκολα, γι’αυτό και οι φιγούρες αυτές είχαν πολλά σκαλίσµατα. Αργότερα για να γίνουν πιο εντυπωσιακές, οι καραγκιοζοπαίχτες πρόσθεσαν στα σκαλισµένα κοµµάτια έγχρωµο πανί. Έτσι οι φιγούρες ήταν πολύ εντυπωσιακές.


Οι φιγούρες που γνωρίσαμε και παίξαμε με αυτές:

Ο Καραγκιόζης

Κακοφτιαγµένος, µυταράς, καµπούρης, αλλά καλόκαρδος στο βάθος. Γεµάτος τεµπελιά και αισιοδοξία, αλλά και γεµάτος διάθεση να ανακατεύεται σε όλα.

 Ο Σιορ Διονύσιος 

Ο Ζακυνθινός, ψευτοαριστοκράτης, με την χαρακτηριστική ντοπιολαλιά και την κιθάρα στα χέρια του. Είναι καλοντυµένος, φορά ψηλό καπέλο και παρασύρεται εύκολα στις κατεργαριές του φίλου του, του Καραγκιόζη.

Ο Μορφονιός

 Είναι κοντός µε πελώριο κεφάλι και µακριά µύτη, και γι αυτό µιλάει µ' αυτή. Στην πρώτη καρπαζιά του καραγκιόζη φωνάζει τη µαµά του. Ο καημός του είναι πότε θα παντρευτεί..

 Ο Εβραίος

Το όνοµά του είναι Σολοµών ή Σολωµός, όπως τον αποκαλεί ο Kαραγκιόζης. Είναι ο χαρακτήρας ταυ εµπόρου  της Θεσσαλονίκης, αρκετά πλούσιoς, πολύ τσιγκούνης, πονηρός και δειλός.

Ο Μπάρµπα-Γιώργης 

Ευκατάστατος τσοπάνης, xειρoδύναµος και φορά φουστανέλα. Είναι τύπος αγαθός, ηθικός και δυνατός.

 Τα Κολλητήρια

 Τα παιδιά του Καραγκιόζη, οπτικά αντίγραφα του πατέρα. Ο Κολλητήρης, ο Κοπρίτης και ο Μπιριγκόγκος.

Ιδιαίτερα αστείες είναι οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις του Καραγκιόζη που θέλει να διαπιστώσει τις σχολικές τους επιδόσεις..

Η Αγλαΐα :

Είναι η σύζυγος του Καραγκιόζη. Συνεχώς του παραπονιέται, γιατί η ίδια και τα κολλητήρια µένουν νηστικοί, χωρίς ο Καραγκιόζης να κάνει κάτι γι' αυτό.

Η κόρη του Πασά:
Καλοντυμένη , όμορφη συνήθως αλλά πολύ κακομαθημένη..

 


Και οι δικές μας φιγούρες για να παίζουμε στην τάξη μας


Σχόλια