3ες ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 2018

ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Το ποντιακό έθιμο που αγκάλιασε η εκπαιδευτική κοινότητα



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ

Έθιμα

Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης

Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου
Τα νήπια από έντεκα νηπιαγωγεία έσπασαν αυγά!
Δήμητρα Συμεωνίδου
Αυτό το ποντιακό έθιμο το αγκάλιασε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι και φέτος η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», στο πλαίσιο της ένταξης των εθίμων μας στην εκπαίδευση, διοργάνωσαν τις 3ες Αυγομαχίες Προσχολικής Αγωγής στις οποίες συμμετείχαν έντεκα νηπιαγωγεία, τα Νηπιαγωγεία 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 9ο, 11ο, 12ο, 15ο Κομοτηνής, Νηπιαγωγείο Θρυλορίου και Νηπιαγωγείο Κοσμίου. 
Πρόκειται για την αναβίωση του πασχαλινού ποντιακού εθίμου των «Αυγομαχιών», δηλαδή για έναν διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών.
Μετά την πραγματοποίηση των «Αυγομαχιών» στα προαναφερθέντα νηπιαγωγεία, οι «Αυγομαχίες» διεξήχθησαν το πρωί της Δευτέρας 23 Απριλίου 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, με τη συμμετοχή των νικητών κάθε τμήματος και τους συμμαθητές να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες. 
"Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή. Το οφείλουμε στις συναδέλφους νηπιαγωγούς που στήριξαν τις αυγομαχίες από την πρώτη στιγμή και κάθε χρόνο βοηθούν να βρεθούμε και να κάνουμε τις αυγομαχίες", ήταν το σχόλιο της Χρύστος Μαυρίδου μιλώντας για ένα όνειρο, αυτό της ένταξης στην εκπαίδευση ενός εθίμου. "Ευελπιστώ να υπάρξουν και άλλα έθιμα, πέρα από τις αυγομαχίες, Θρακιώτικα και Σαρακατσάνικα και οποιοδήποτε άλλο έθιμο, γιατί μόνο έτσι τα παιδιά θα βιώσουν την παράδοση και θα υπάρξει συνέχεια στην παράδοση". 
Η νηπιαγωγός και πρόεδρος στον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» είναι πεπεισμένη ότι "προκαλώντας τους πατεράδες και τις μαμάδες των νηπίων τους οποίους φαίνεται ότι ενθουσιάζει αυτή η διαδικασία, ευελπιστούμε ότι θα δώσουμε το φιλί της ζωής στα έθιμά μας και σε όλα αυτά τα οποία αξίζει να συνεχίζονται".
Σύμμαχος στην προσπάθεια ένταξης των εθίμων στην εκπαίδευση ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης. "Τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών δείχνουν πόσο επιτυχημένη είναι αυτή η εκδήλωση. Μπορώ να πω ότι συμπαρασύρουν και τους γονείς τους σε όλο αυτό που γίνεται και ευελπιστούμε ότι όπως γίνεται κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα νικήσουν οι ισχυρότεροι", είπε ο ίδιος. 
Οι αυγομάχοι έλαβαν θέση με τα αυγά τους, τσούγκρισαν, έπαιξαν, γέλασαν και σίγουρα θα θυμούνται αυτό το ποντιακό έθιμο που πλέον απέκτησε νέους θαυμαστές, ασχέτως αν είναι ποντιακής αγωγής. 
Συμμετείχαν τα παρακάτω Νηπιαγωγεία με τους/τις μαθητές/τριέςτους: 1ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής: Κυριακή Πεστώνια, 2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής: Άγγελος Μπατάς,  Ιωάννα Πετρακοπούλου, 3ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής: Στέλλα Τοπαλίδου, Αναστασία Μπασδάνη, Άγγελος Τσαβλακίδης, 5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής: Ραφαέλα Σταμάτη, Χριστίνα Κούτρα, 6ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής: Παναγιώτης Καραπάγκος, 9ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Ανέστης Ρίζος 11ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής: Αναστασία Πάλλη, 12ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής: Διαμαντής Καλλιγάς, Πάρης Τσουγκρανάς, Σοφία Μακαρίδη, 15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής: Θεοδώρα Κυριαζού, Χριστόδουλος Φιλιππίδης, Νηπιαγωγείο Κοσμίου: Λάζαρος Παπαδόπουλος, Νηπιαγωγείο Θρυλορίου: Αλέξανδρος Λαζαρίδης.
Τα παιδιά διαγωνίστηκαν με 10 γερά αυγά, αποκλειστικά κότας, το καθένα. Η Επιτροπή Αυγομάχων που διεξήγαγε τις «Αυγομαχίες» απαρτίζονταν από τους Θεόφιλο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Αποστολίδη. 
Οι τρεις πρώτοι νικητές του τελικού αγώνα: 1ος Θεοδώρα Κυριαζού, 15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, 2ος Αλέξανδρος Λαζαρίδης, Νηπιαγωγείο Θρυλορίου και 3η Στέλλα Τοπαλίδου, 3ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, κέρδισαν κύπελλα, χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και όλοι οι συμμετέχοντες βραβεύτηκαν με μετάλλια, τα οποία ήταν χορηγία της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής. Παρόντες ήταν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Μαρίνος Κωνσταντινίδης, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Χριστίνα Βαλσαμάκη, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Γιάννης Σιγούρος, η Σχολική Σύμβουλος Ραλλού Μάκρα.

Πηγή XRONOS.GR





Σχόλια