http://www.xronos.gr/reportaz/nipiagogeio-poy-agapaei-vivlio Η ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΣΤΟ 15o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00

Η ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΣΤΟ 15o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Το νηπιαγωγείο που αγαπάει το βιβλίο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φωτεινή Μουρτιάδου

15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής
Παιδιά
Βιβλία
 «Τα βιβλία οι σοφοί μας φίλοι» το πρόγραμμα που δοκιμάστηκε με επιτυχία την περσινή χρονιά και φέτος συνεχίζεται με εξίσου θετικά αποτελέσματα
Τα βιβλία τους ξετρελαίνουν, μας λέει η υπεύθυνη Φωτεινή Μουρτιάδου για την ανταπόκριση των νηπίων στο πρόγραμμα
Δήμητρα Συμεωνίδου
Αυτό το νηπιαγωγείο αγαπάει το βιβλίο και οι παιδαγωγοί του μαθαίνουν στα φιλοξενούμενα νήπια πως να αγαπήσουν τα βιβλία προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για αναγνωστικές εμπειρίες εντός και εκτός σπιτιού. Το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στο 15ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής με υπεύθυνη την προϊσταμένη Φωτεινή Μουρτιάδου δοκιμάστηκε με επιτυχία την περσινή χρονιά φέτος συνεχίζεται με εξίσου θετικά αποτελέσματα. "Τα βιβλία οι σοφοί μας φίλοι" είναι το θέμα του προγράμματος και μέσω αυτού αξιοποιείται η δανειστική βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου. Μάλιστα πρόσφατα η Library4all  και η Αθηναϊκή Α.Ε., προσέφεραν βιβλία προκειμένου να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου στην Κομοτηνή. 

Στον σχολικό μας χώρο, όπως μας εξηγεί η κα Μουρτιάδου, οι μικροί μας μαθητές απολαμβάνουν την ενασχόλησή τους και την επαφή τους με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Τα βιβλία τους ξετρελαίνουν, μας λέει η κα Μουρτιάδου για την ανταπόκριση των νηπίων στο πρόγραμμα και αναδεικνύει τη συνεργασία των γονέων και στο σπίτι, μέσω της δανειστικής βιβλιοθήκης. Σημαντικό είναι επίσης ότι το  πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε νήπια που έχουν ως μητρική γλώσσα την τουρκική να έρθουν σε επαφή με το ελληνόγλωσσο βιβλίο και να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στην ανάγνωση και γραφή. 

Ποιοι είναι όμως οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης στο 15ο νηπιαγωγείο;
Ο δανεισμός των βιβλίων θα γίνεται κάθε Παρασκευή και η επιστροφή κάθε Δευτέρα. Όποιο παιδί δεν επιστρέψει το βιβλίο που δανείστηκε, δεν μπορεί να δανειστεί κάποιο άλλο. Κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για το βιβλίο που δανείστηκε και θα πρέπει να το προσέχει, ώστε το βιβλίο να μη λερωθεί, να μη σχιστεί, να μη μουντζουρωθεί. Σε περίπτωση καταστροφής του βιβλίου, ο γονέας είναι υποχρεωμένος να τον αντικαταστήσει. Τέλος μαζί με το βιβλίο που έχει επιλέξει κάθε παιδί μόνο του, δίνεται ένα έντυπο, το οποίο πρέπει να συμπληρώσει το παιδί στο σπίτι με την καθοδήγηση των γονέων. Επίσης, ζητείται από το παιδί να ζωγραφίσει στο ίδιο έντυπο, ό,τι του άρεσε περισσότερο από το βιβλίο που διάβασε με τον γονέα του. Έτσι μπορούν οι νηπιαγωγοί να καταλάβουν κατά πόσο το παιδί ασχολήθηκε και κατά πόσο κατανόησε το περιεχόμενο του βιβλίου. 

Τι επιτυγχάνεται μέσα από τον δανεισμό
Τα παιδιά γίνονται υπεύθυνοι αναγνώστες και δανειστές. Δίνεται η ευκαιρία να μπουν τα βιβλία και στα σπίτια των μη προνομιούχων παιδιών. Απαλλάσσονται οι γονείς από τα έξοδα συνεχούς αγοράς βιβλίων, αφού όλοι έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται όσα βιβλία θέλουν. Μοιράζονται αναγνωστικές εμπειρίες με τους γονείς, με τα αδερφάκια, τους παππούδες, με όσα οφέλη συνεπάγεται αυτό. Ασχολούνται όσο χρόνο θέλουν με το βιβλίο, να το πιάσουν, να ξεχαστούν μαζί του, να ονειρευτούν, να το αγαπήσουν. Μαθαίνουν να θεωρούν την ενασχόλησή τους με το βιβλίο ως ένα φυσικό τρόπο διάθεσης του προσωπικού τους χρόνου.

Η ανάγνωση ιστοριών σε παιδιά, από ενηλίκους του περιβάλλοντός τους, εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα, προωθεί τα παιδιά στο βιβλίο και επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως μαθητές. Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος η κα Μουρτιάδου μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πως να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία: 

Φροντίστε ώστε στο σπίτι να υπάρχουν πολλά βιβλία και γραφική ύλη. Φροντίζετε ώστε τα παιδιά σας να έχουν τα δικά τους βιβλία και το δικό τους έντυπο υλικό.

Προσφέρετε πολλές ευκαιρίες για αναγνωστικές εμπειρίες εντός και εκτός σπιτιού.
Καλλιεργείτε στο σπίτι θετικό κλίμα απέναντι στην ανάγνωση, διαβάζοντας οι ίδιοι βιβλία.
Να διαβάζετε συχνά βιβλία στα παιδιά σας και με τα παιδιά σας.
Να δείχνετε με το δάχτυλο τη γραμματοσειρά που διαβάζετε.
Να επιβραβεύετε συχνά τα παιδιά.






Σχόλια