14η Μαίου.Γιορτάζουμε στο σχολειό μας την επέτειο απελευθέρωσης της Θράκης










Λίγα λόγια για το ιστορικό:


Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


 Tην 14η Μαΐου 1920 ο ελληνικός στρατός υπό τον διοικητή Ζυμβρακάκη , εισέρχεται θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα του Ν. Ροδόπης.  Χαρακτηριστική είναι η καταγραφή και περιγραφή των όσων συνέβησαν στην Κομοτηνή εκείνη την νύκτα της 13ης ξημερώματα 14ης Μαΐου 1920, όπως μας τα διασώζει γραπτώς ο αείμνηστος Αντώνιος Ρωσσίδης στο «Χρονικό της απελευθερώσεως», όπου γράφει:


«Η ευφρόσυνη είδηση της αποφάσεως των συμμάχων μας για την κατάληψη της Δυτ. Θράκης από τον ελληνικό στρατό έκανε φτερά και έγινε αμέσως γνωστή στους κατοίκους της. Στην Κομοτηνή, κατά την παραμονή της εισόδου του στρατού μας, όλοι ήξεραν ότι πλησιάζει η ώρα και μία ανείπωτη συγκίνηση και λαχτάρα ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων. Οι παλαιοί Κομοτηναίοι συγκλονίζονται όταν αναπολούν τις αξέχαστες εκείνες ώρες. Εκείνη την αξέχαστη νύκτα… κανένας δεν κοιμήθηκε. Όλη η πόλη έμοιαζε σαν να αγρυπνά σε ολονυκτία ακολουθία. Από βραδύς και όλη την νύκτα, άνδρες και γυναίκες πηγαινοέρχονταν, και με επικεφαλής τον δημαρχεύοντα Απόστολο Σούζο, προετοίμαζαν την υποδοχή του στρατού… τα συνεργεία που στήθηκαν σε κεντρικά σπίτια, έκοβαν και έραβαν ασταμάτητα Ελληνικές σημαίες. Και άκουγες παντού γέλια, ευχές και χαρούμενα τραγούδια. Και όταν οι πρώτες ηλιαχτίδες της 14ης Μαΐου του 1920 φώτισαν τον καταγάλανο ουρανό όλη η πόλη βρέθηκε να πλέει στα γαλανόλευκα. Και ο λαός της Κομοτηνής ξεχύθηκε να προϋπαντήσει τους ελευθερωτές του με αλαλαγμούς και επιφωνήματα χαράς…».
Την ιστορική αυτή ημέρα,  τμήμα της στρατιάς έφθασε αυθημερόν στην Αλεξανδρούπολη, όπως καταγράφεται στη σχετική μελέτη που καταχωρήθηκε στον 1ο τόμο της Θρακικής Επετηρίδας του ΜΟΚ. 

Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών,  η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

Κομοτηνή 14 Μαϊου 1920

Φωτογραφία από εκείνη την ημέρα (14-5-1920)



Καρτ Ποστάλ της εποχής


 
Oι δρόμοι και τα σπίτια όπως ήταν τότε


Η ιστορική σημαία της πόλης



Η ιστορική σημαία της Κομοτηνής, παρασημοφορήθηκε στις 24 Μαρτίου 1946 και θεωρείται πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα εθνικά κειμήλια της Κομοτηνής. Σήμερα φυλάσσεται σε ειδική προθήκη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στις 14 Μαΐου, την ημέρα της απελευθέρωσης, προπορεύεται (αντίγραφό της) τιμητικά όλων των τμημάτων που παρελαύνουν. 



Μαθαίνουμε για την γεωγραφική θέση της πόλης μας



και χρωματίζουμε τον χάρτη με τους τρεις νομούς της Θράκης μας









Περισσότερες αναρτήσεις:
https://proscholika.blogspot.com/2019/05/blog-post_13.html
τραγούδι:

Σχόλια